Search Results

Modern House by Coop 15

Situated in the Sand Point Country Club neighborhood in Seattle, Washington, this contemporary residence was designed for a family of five by Coop 15.

Construction is winding down on our new design on NE Sunrise Vista, in the Sand Point Country Club neighborhood. Though we did manage to salvage a few critical elements of the original 1950′s home on this property, it is, fundamentally, a new house.

Our collaborators include interior design consultant Kathleen Glossa, landscape architect Martha Shapiro, and contractor Stuart Feldt of W. S. Feldt Contruction–and our terrific clients.

Designed for a family of five, the main floor has a large living room for entertaining, a great room with kitchen, dining, and family area, three childrens’ bedrooms and baths, and a laundry room. The master suite is on the second floor, with views of Mount Rainier and a glimpse of Lake Washington. There are his and hers home offices (his upstairs, hers on the main), and a basement with media/playroom, guest suite, exercise room, and storage spaces.

The carport tucked under the main level is an idea preserved from the original home, eliminating the look of a big garage door that often dominates the front of homes where there is no alley access. The basement foundation walls were also retained, as were two indoor fireplaces, and a unique outdoor fireplace/barbeque.

The kitchen and family areas are the star of this house, with large sliding glass doors disappearing into pockets, allowing these spaces to flow to the south terrace. (via)

Photography by Benjamin Benschneider






Posted by Michelle Lesser at 1 July, 2014

Add a comment


Backyard Dreamin’

When it comes to a backyard, homeowners have different ideas as to the ideal space. Some seek out recreational zones for swimming, tossing a football, grilling out, while others desire a place to relax and refresh.

My dream backyard would be a halfway point between both of those concepts, but definitely leaning towards more of a, let’s say, sanctuary space. Here’s what I envision as my perfect personal place to retreat behind my house–feel free to enjoy:

  1. Green: I’ve always imagined a path of slate stepping stones integrated with various succulents along the way. My pathway curves and receives various elevations where, at the top, rests a tiny fountain with benches on either side becoming my reading spot.
  1. Fire: Okay, here’s where a little decadence comes into my dream. Fire pits are fabulous additions to the backyard setting, creating a social setting for friends and family to gather. Yet my vision goes one step beyond–I want a fireplace. Yes, a smooth stucco structure with a low-profile and modern edge. I see it set against a backdrop of greenery, and a carefully arranged white sectional embracing it.
  1. Splash: Water is an element which is so soothing and peaceful. Of course, it could also go the playful route but I’m sticking to my relaxation here. A sleek, infinity-edge pool (that you can find in Edge Leisure) with sun shelf makes the mark. It would feature a mosaic tiled surface in shades of blue and turquoise. And at the center, emblazoned with my monogram, of course.

4. Lounge: No outdoor space would be complete without a covered loggia. Mine would feature a double-sized cushioned swing laden with Jonathan Adler throw pillows. Lanterns would be hung erratically and be interspersed with tiny, transparent globe lights on strings.

So there it is, my dream backyard which I look forward to welcoming into my world one day–and sooner than later!






Posted by Suzanne at 30 May, 2014

Add a comment


Badger Mountain House by First Lamp Architecture Construction

Set on the foot of Badger Mountain in Richland, Washington, this beautiful modern home by Seattle-based First Lamp  draws its design influence from both the natural landscape and the clean lines of traditional Japanese architecture. While the project’s primary goal is to answer the growing family’s need for additional space, efforts to capture the sweeping views of the Columbia River and connect to the surrounding landscape give this home its shape and orientation. The major spaces are aligned in a simple plan that is arranged perpendicular to the slope of the hillside, minimizing site impact and maximizing views to the north. The south-facing side of the home opens to an outdoor pool and observation area that offers views of the Peak of Badger Mountain.

In true Brady Bunch style the need for the house was born out of two families coming together doubling the amount of people in the house including a Father with two sons and a Wife with Two Daughters. The first attempted to find a local architect that could design a modern home in Richland Washington, but soon found they needed to travel 200 miles to Seattle to find the right designers.

Design features include exposed concrete walls on the base level of the house, natural cedar moving from exterior to interior blurring the lines between outdoors and indoors, aluminum solar screens, Garage Door for guest/party room that opens up to the cabana, Ventless open fireplace in the middle of the great room, custom exposed steel stair in family room, custom steel and glass barn doors in Master Bedroom and large cantilevered entry canopy. Many sustainable elements where utilized including Rigid Board insulation on the outside of the sheathing to get a high R-Value in the exterior walls and reduce thermal bridging, Super insulated Fiberglass windows and doors, Radiant Heated flooring and LED lighting.

I love the master bedroom and the glass sliding doors to the master bedroom – exactly what I want for my dream home!

 






Posted by Keren Fathi-Poor at 29 May, 2014

Add a comment


Dream Home : Beverly Hills House by McClean Design

This dreamy modern home is a remodel of an existing home that was designed in a contemporary style during the 1970s. Although the structure itself was in good shape the house did not take advantage of its wonderful views and did not contain the required amount of bedrooms and ancillary rooms necessary for a house of this size.

The existing house was stripped down to framing and rebuilt to take advantage of the magnificent views over the cities of Los Angeles and Beverly Hills below. Ceiling heights were increased in the main living areas and the plan opened up to visually connect the different spaces. The material palette is simple but we have added areas of more interesting materials to warm up the spaces.

We are now working with the Owner on a major expansion of the house including a new guest house, wellness spa, elevated walkways and further additions to the main house itself.

There is so many things I love about this house…Almost fits my dream home requirements. The rooms are extra wide and specious. The glass walls across the house showing off a gorgeous view. The bathrooms with a view of a court yard. The gorgeous outdoor eare with the wide modern fireplace. ah…so perfect!

Architects: McClean Design






Posted by Keren Fathi-Poor at 19 May, 2014

Add a comment


Dream Home : Fairview Townhouse by Bucchieri Architects


Located in the heart of the historic Little Italy neighborhood in Cleveland, the townhouse is one of a pair of urban single-family residences at the foot of a hill dividing Little Italy from Cleveland Heights. The neighborhood thrives on its proximity to University Circle, the cultural center of the city and home of Case Western Reserve, University Hospitals, and the Cleveland Museum of Art.

Little Italy was settled by stone craftsmen who came to work on the Lakeview Cemetery, establishing a tradition of artisanship which can still be found in the neighborhood today. Small family run shops, restaurants and galleries occupy the storefronts on the ground floor of multistory residential buildings creating a dense urban fabric that encourages pedestrian traffic. The streets that branch off the main arteries, among them Fairview Avenue where the townhouse is sited, are lined with 2 to 3 story single family residences on deep, narrow city lots with often a second house built on the rear of the property.

The Fairview townhouse fits into this compact, diverse context. The architect’s office studio is located in the neighborhood in a 1909 schoolhouse which the architect converted to offices, shops and artist studios. While the front house respects the alignment of residential fronts along the street, this townhouse occupies the back of the property and takes advantage of the slope leading up to the foot of the hill.

The difference in height allows for unique views of the city and even Lake Erie beyond. Envisioned as an urban residence and a place for family gatherings, the design challenge was to balance the advantage of being close to services, work, friends, and family and the need for harmonious, serene spaces for living. Maintaining privacy is a priority in the design.

Enclosed courtyards are the building blocks around which spaces are organized: a shared drive court separates the front and rear houses while a second courtyard, framed by the hillside, the tall windows of the rear townhouse’s living space, and a line of fencing and multi-stem deciduous trees, encloses the outdoor living space. Large windows on the southeast and southwest side of the residence capture views of the garden and hillside while the other facades have few select openings.

The landscape is left natural to counterbalance the taut and geometric presence of the house. The English ivy, Washington Hawthorne trees, and long buffalo grasses (which only require seasonal cutting) maintain the feel of an old yard. Sandstone from the existing foundations was salvaged in order to build a dry-stack retaining wall for a level yard area. Drilled piers stabilize the base of the hill. The visual noise of the surroundings is balanced by a monolithic, unified exterior of 1×4 horizontal Inland Red Cedar boards grouped in 4 foot by 4 foot panels.

The cedar panels, which line the walls and soffits, are mounted onto batten strips forming a rain screen reminiscent of the lap siding used for exteriors throughout the neighborhood. Custom-designed, locally fabricated stainless steel windows follow the four foot module that underlies the entire design from exterior to interior and down to the scale of furniture. This measurement system controls the design and achieves visual clarity and elegance of proportion. The richness and refinement then lie in the materials and details.

A small footprint produces a total of four floors, of which the ground level with the entrance, garage, and storage space is carved out of the slope of the hill. Above this, an open living level houses seating, dining, cooking, and entertainment areas whose architecture is a sculptural, expressive backdrop for living. Sunlight creates variations of light, shade and reflections on the white, matte interior surfaces.

The deep reveals at the full height windows emphasize the mass of the enclosing walls. The warm, muted texture and the even vertical grain of the rift cut white oak ties together the floors, stairs, furniture, cabinets and accessories. The living and dining room furniture was custom designed and fabricated by the architect. The third floor, which includes a master suite and two bedrooms, features square windows framing views of the neighborhood.

A service spine is aligned with the fire rated northeast exterior wall and includes an elevator and stairs that connect the floors in single runs. Composed of open treads, the stairs allow for light from the vertical strip of glass block on the northeast side to filter through the levels of the stairwell. At the top floor, a studio with access to a roof terrace occupies the most private area.

My favorite part of this design is the vertical window that give such airy and specious feeling to the home.

Architects : Bucchieri Architects






Posted by Keren Fathi-Poor at 13 May, 2014

Add a comment


6352 Colgate by Amit Apel Design (37 photos)

Earth, Fire, Water and Comfort – experience them all in this one of a kind ‘Diamond in the Nest.”

Enter this dream-house designed by Award Winning architectural designer Amit Apel of Apel Design, Inc., through a stream fed stepping stone walkway. The entry speaks out with neatly placed Japanese planters, large stepping stones and a mix of materials and colors to invite you and your guests inside.

Read More…






Posted by Keren Fathi-Poor at 15 April, 2014

Add a comment


House Eccleston by Nico van der Meulen Architects

Luxurious 15,069 sq ft private residence designed by Nico van der Meulen Architects situated in Bryanston, Johannesburg, South Africa.

The client’s fondness of mid 20th century modernism inspired the overall design of this open plan glass and concrete house, which also features a music room for the family to play musical instruments, and a dance studio for the children. Due to the slope of the stand; a large basement was designed on the lower side of the property, creating a terraced effect on the stand.

A large reflective koi pond flows over a retaining wall next to the drive way, with an illuminated glass staircase behind a two storey curtain wall in the background.

Read More…






Posted by Michelle Lesser at 27 February, 2014

Add a comment













Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress