Dream Homes

Dream Home : Rammed Earth House by Kendle Design Collaborative

A modest single story hillside home designed for a family wishing to downsize and simplify. The feel of this home is evocative of the mid-century modern homes which once dominated the surrounding area before the McMansion craze of the last decade. Humble, natural materials such as rammed earth walls, limestone floors and Douglass Fir wood ceilings are woven inside and out in a sophisticated play of interlocking interior and exterior living spaces. The scale of the home is decidedly “cozy” and visually calm with a minimalist approach to materials and detailing, allowing the focus to be on art and nature, meeting the owners goal of creating a home of simple sophisticated elegance without being boastful.

Architects : Kendle Design Collaborative






Posted by Michelle Lesser at 5 August, 2014

0 Comments


Small Apartment in Warsaw by KW Studio

Located in the heart of Warsaw, Poland, this eclectic 603 sq ft apartment was designed by Klara Wesół of KW Studio.

This private apartment with a surface of 56m2 (603ft2) is located in the very heart of Warsaw, the Powiśle district. The project envisaged a complete renovation of an old flat situated on the 4 storey of a modernist residential building from the 1930’s. The works comprised replacement of all installations and floors as well as the refurbishment and reconfiguration of rooms.






Posted by Michelle Lesser at 31 July, 2014

0 Comments


Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

This pristine contemporary home designed by Gavin Maddock Design Studio is located on the west coast 90kms north of Cape Town – bordered by a nature reserve adjoining the ocean. Sites like this don’t come much more spectacular. Taking full advantage of the ocean views and responding to the coastal dune context, Gavin Maddock describes it as ‘a glorious site’.






Posted by Michelle Lesser at 29 July, 2014

0 Comments


Lomocubes Residential by MPA Architetti

Lomocubes is a new innovative and sophisticated residential project by MPA Architetti, located in Lugano and commissioned by the entrepreneur Alessandro Lo Monaco. Lomocubes is a luxurious and high profile condominium that overlooks the Lugano lakeshores. It is a groundbreaking architectural project that marks a new frontier in residential building construction. Finished in July 2013, Lomocubes synthesizes the best relationship between interior and exterior spaces, giving from the living room of each unit a wonderful view on the lake. A texture-in-motion built with a rigorous and wise use of materials leads to a seductive aesthetic result established on the succession between full and empty spaces, transparency and opacity.






Posted by Michelle Lesser at 24 July, 2014

0 Comments


Bachelor Apartment by FC Studio in Sao Paolo, Brazil

FC studio have finished the renovation of ‘Maranhao apartment’ in sao paolo, brazil. according to the architects, the biggest challenge of the project was the conversion of a family apartment into a residence that fits the needs of a young, single advertiser, while retrofitting securities provided by the original structure. therefore, the work respects the memories of the space by exposing its existing components and materials with the addition of contemporary design elements. The living room, home theater, and dining table have become part of a unified and continuous space through the demolition of walls and removal of the toilet that once disrupted the openness of the floorplan. This connects to the kitchen where the construction of the old form has been reutilized to arrange a wine rack and storage cabinets. Concrete shelves have been crafted along fenestrated walls that specifically emphasize the horizontality of the public areas and serve as a shield for pieces of art. Meanwhile, a large gallery of corten steel that wraps around a corner from the television to the lounge demarcates between social and intimate programs, camouflaging access that is created through a pivoting door to the master bedroom. these characteristics combine to display a sober color palette that contrasts and highlights the interior furnishings. (via)

photos © pedro kok






Posted by Michelle Lesser at 24 July, 2014

0 Comments


Double High House in Nanaimo, Canada by Checkwitch Poiron Architects

Checkwitch Poiron Architects have designed the Double High House in Nanaimo, BC, Canada.The Double High house is an elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban site plan. The slender form is positioned against the long north edge of the site in order to maximize the solar exposure to the south. A 22 foot south facing sliding door system connects the main living space with the wooden deck and landscape, blurring the line between interior and exterior. The floorplan is a connected flow of open and overlapping spaces. In addition to the passive solar scheme, further efficiency is achieved through in-floor radiant hydronic heating, natural ventilation, a heat recovery ventilator and an efficient lighting design.






Posted by Michelle Lesser at 22 July, 2014

0 Comments


Herringbone House in London by Atelier Chanchan

Redesigned by Atelier Chanchan, the Herringbone House is situated on a quaint street on the borders of Islington and Hackney in London, United Kingdom.
The Herringbone House is on a quaint street on the borders of Islington and Hackney, sitting amongst a cute row of Victorian Terraces, a railway tavern and the small local stone and Gothic church (St Jude and St Pauls). Just away from the hubbub of Kingsland Road, it is neatly packed onto an awkward wedge-shaped site which used to play host to a garage / out-building / storage shed.

The house comprises of two volumes: a gable-ended volume which is thrust to the very front of the site facing the street, and a set back rectangular volume, which both co-join into one space as the site narrows towards the rear. (see image 2) The light shade of herringbone brickwork, articulates the houses’ two volumes and frames the picture windows setting the house apart from the other buildings on the street.

At both ends of the house two walled courtyard spaces bring natural light and air in to the space. Inside, the large glazed openings flood the building with natural light; enhanced by the light material palette of limed wood, white matt marble and pearl coloured brick and the open layout enables views and light to flood through the length of house. The rooms then peel back, through pivoting floor-to-ceiling windows, onto private, walled courtyard garden ‘rooms’ reflecting the inspiration Zoe has also drawn from inward-looking Chinese courtyard house typologies or ‘Siheyuan’.

 






Posted by Michelle Lesser at 17 July, 2014

0 Comments











Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress