Balance Hill Home – Los Angeles by Kirkpatrick Architects

Not only is the Balance Hill residence in Los Angeles a stunning place, but its breathtaking views and architectural elements seem to deftly defy gravity. This edgy masterpiece by Kirkpatrick Architects is perched way above the city on top of a hillside, offering a captivating panorama from every angle–both inside and out–of this modern dream home.

A dramatic entrance leads up to the home, which immediately intrigues with its unpredictable structure–a two-story box program, with another glazed box jutting out precariously, delicately hovering above the ground below. It’s remarkable how while mainly an angular building of glass, wood and stone, curvaceous walls and pavers contribute an elegant softness to the overall aesthetic. Lighting along the one foundation wall is spectacular, creating an elongated cone-shaped pattern.

It’s from the interior of the dining room where the western views become even more enticing. From this glass-walled space, one feels as if they’re floating above the city in a sort of skybox despite being on the first level of the home.

Light splashes and penetrates the mid-century modern living spaces which connect openly with each other. Creamy whites are delightfully offset by an orange dining table in the kitchen and smoky blue storage cabinetry in the living room–this color combination is just so fresh!

Undoubtedly awe-inspiring is the smooth white, sculptural staircase which reminds me of what you may see in the Guggenheim Museum. Amazing. Amazing. Amazing.

Moving outdoors, this home features an array of lounging areas–poolside overlooking the City of Angels, or closer to the home near the adjoining dining terrace. What is most inspirational, not to mention downright gorgeous, is the green wall. This soaring, landscaped work features variations of plants and greenery, neatly and somewhat geometrically arranged creating a visual delight.

This estate-like home also features a glass wine cellar with a cool, designer paper chandelier above a raw wood picnic table and benches. An adjacent two-lane bowling alley–yes, really!–also provides entertainment.

The Balance Hill dwelling is a modern dream home maximizing California’s indoor/outdoor living, while setting a precedent with surprising, if not wonderfully risky, design.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *