Beet House – Seattle by Chadbourne + Doss Architects

Built on an urban lot, Beet House in Seattle by Chadbourne + Doss Architects is a modern dream home embracing the clients’ penchant for art, cooking and simplicity.

Corten steel walls, abundant glazing and stained cedar round out the exterior of this 1,450 square foot, boxlike structure which was actually constructed from an existing foundation of a former row house. A visual passthrough from both front and rear is possible due to the open floorplan. Deep steps adjacent to large staggered boulders lead the way to the elevated terrace entrance. The glass front door seems so welcoming, especially with the unique, oversized address numbers etched into it.

Once inside the living room greets with a wall bearing a commissioned mural from Seatlle artist, Christopher Buening. A few other of his other works are spotted throughout the house. The owners intentionally left most walls bare and white so as to add to their growing art collection.

Reclaimed walnut floors add a richness to the double-height space, which bounces with natural light from both exposures of the home. One point of interest is the fireplace, which is nestled beneath the stairwell in a metal grid. It’s industrial yet not cold, lending a sleek, structural arrangement to the room. Following suit is the television, mounted in a track-and-trolley style, so it appears to be suspended from electric hoses–again, an edgy approach befitting this modern space. The nearby kitchen features a cool, steel plate island with six-burner stovetop and plentiful restaurant-industry shelving and pan racks. The neon yellow metal stool adds a nice punch of color here. Suspension pendants and arc lamps amp up the the overall mid-century vibe.

One of the materials seen across the kitchen, bedrooms and bathrooms is birch plywood. This is not only an economical choice, but the way the architect cleverly treated it, the cabinets, doors and drawers exude a natural, beautiful grey patina. The ply was treated with a hand-rubbed graphite stain then finished. This woodwork is impressive!

The switchback cantilevered staircase is a smooth mix of wood and blackened steel plate.  A custom bookcase guardrail sits in the hallway which leads to the the two bedrooms and one bath on the second level.

The rear cedar-planked terrace is multi-level and partially tucked within the structure. Wide steps descend upon the landscaped gardens of this urban modern dream home.

Posted by Suzanne at 13 June, 2013

Add a comment

If you enjoyed this post please share it with your friends:



No Comments

No comments yet












Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress