Black on White Atelier House from Fabi Architecture

Interestingly enough Fabi Architecture built this dream home, known as the Black on White Atelier House or Schwarz auf Weiß Neubau Atelierhaus, for their client French Connection Ltd.  It is a small 100 m² (1076.4ft²) home consisting of a beautiful open plan living, dining and kitchen area on the upper black level. The lower white level contains a bedroom with en suite bath. The design appears fairly straight forward. Two interconnected geometric shapes, one placed atop the other at an angle in a cantilevered fashion. Each has a wall of glass that appears to be open to a private area. The home is built into the hillside to a degree, but rather seems to sit nestled again it rather then being deeply cut into it. It is indeed an archetype.

Upon entering the home you see the external structure perfectly suits the internal decor. It is a minimalist modern design with a sleek contemporary kitchen and connected dining and living areas. This primary living space is lined from the floor to the ceiling with glass along one wall. The entire space seems to be a constant flow of natural wood material brought together in perfect seamless harmony. What is absent from the space speaks to the simplicity and peacefulness that it would subsequently bring to its residents.

The staircase is located to the rear of the main living area on the cantilevered portion of the home. It still maintains an airy quality given its location against the hillside via its design complemented by an incident of natural light. On the lower level is the bedroom and combined bathroom with private toilet. The design echoes the essential nature of the upper level. The entire space appears to be pure geometry, almost monolithic in nature.

I see this as the prefect vacation home. Quite, peaceful and serene in every detail. The light fixtures on the main living level are beautiful. Particularly the ones over the kitchen island and tall thin the circular floor lamp located near the window. They are very well suited to the minimal design of the space. The luxuriously soft texture of the rug contrasts brilliantly with linear style of the room. The Eames Lounge Chair and leather sofa provide the perfect spot for talking and relaxing or even doing a bit of work during the day. The house provides a warm and comfortable space that provides for all of your basic needs without extraneous distractions.

Now if you add children, there would be an entirely different story. But I for one am a huge fan of this space, I’d just have to leave the children with grandma perhaps.

Planning / Construction Management: fabi architekten bda, Regensburg

This is a short computer generated film of the planning and building of the structure.

Posted by KarenShearer at 26 February, 2013

Add a comment

If you enjoyed this post please share it with your friends:



No Comments

No comments yet












Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress