Hanging Home from Chris Briffa Architects

The Hanging Home designed by Chris Briffa Architects is certainly a story of taking a small plot of land and maximizing the possibilities. A family of three owned a 2,690 square foot plot of land, a blank canvas, in a desirable area of San Pawl tat-Targa in Naxxar, Malta.  They wished to build a home and make the most of their alloted space. One problem that arose due to zoning regulations that required that 60% of the plot must remain without coverage. The family desired a home that included a tad more then the basics. They wanted to have an open plan living environment that included a separate dining area, an office, a study, two large bedrooms with bathrooms, a pool and three care garage. They also wanted to maintain as much garden space as possible.  The task was set and luckily the family found the wonderful design team at Chris Briffa Architects. Who met the family’s space requirements in the form of a breath taking cantilevered modern design.  With a foot print of 1,862 square feet, this family has now build their almost 3,500 square foot dream home which also happens to include a gorgeous 830 square foot garden area. The semi-detached home provides the family with plenty of privacy in their eclectic and tightly spaced neighborhood.

The open plan main living level includes the kitchen, living room and piano plateau. The entire home has minimalist modern vibe and fairly neutral palette. Light wood flooring in the contemporary kitchen and family room contrasts with the medium colored, raised wooden platform which holds the piano salon with lounge chair and wall mounted storage.  The contemporary light fixture over the piano cast against the rough hued wooden ceiling and white walls accentuates the importance of the area to the family.  The adjacent family room then flows directly into the kitchen with its bold dark countertops and chairs. The fresh herbs growing in pots on the countertop reflects back to the family’s desire for a strong connection with the garden. The kitchen also opens to a lovely garden patio space for dining and entertaining. The entire area is seamlessly connected, yet each space maintains its separation through deft utilization of varying physical levels and color tones. The elegant formal dining area, also on this level, is cantilevered over the pool. Its placement coupled with walls of glass creates quite a unique and dramatic impact.

The bold geometric shapes formed by the structure of the home and within its decor are softened by its furnishings and use of natural lighting. These elements in turn lend to its ability to embody a sense of cozy comfort. Below the main level is a three car tandem garage and home office. The home office maintains the pale wooden flooring seen in the other areas of the home and has a long horizontal widow that creates a flood of natural light. Being that this office space shares a wall with the pool, the reflection of water results in a beautiful pattern of light onto the ceiling. This office also has a private entrance, powder room and access to a front garden hidden under the main entry to the home.  The second floor is again cantilevered over the entire dwelling and contains a large bedroom with en suite bath and a grand master suite. The third floor is home to a comfortable study with beautiful views overlooking the city.

Project: Semi-detached single-family home

Design Team: Chris Briffa, Darren Cortis, Ivan Buttigieg, Lawrence Briffa

Structural Consultant: Ivan Buttigieg

Photography: by David Pisani

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *