Pitsou Kedem Architecture creates the Kfar Shmaryahu House

The use of wooden louvered screening that cover the floor-to-ceiling windows on the exterior of this contemporary dream home is ingenious. Pitsou Kedem Architecture, based in Tel Aviv, designed this distinct residence for a family in Kfar Shmaryahu, Israel. The system of screens serves multiple purposes in both the function and decor of the home. When closed the screens lay flush with the surface of the external walls but strategically placed hinges allow them to open in different directions. This pattern of multi-directionally opening screens can be used to create outdoor rooms and when the screens are opened the home takes on very different exterior dimensions. The screens are also very effective in moderating both privacy and natural lighting within the home.

 

The main level on the interior of the home has a fairly open floor plan that includes a living room, family room, dining room and kitchen. A powder room is also located on this level near the main entryway. Toward the front and center of the dwelling is an architectural staircase leading to the second and lower levels of the home. It is made of wood and glass and is supported by a central, industrial looking concrete wall. The contrast of the wood stair treads against the glass railing and concrete wall provides a brilliant focal point and helps to clearly define the living spaces. The material palette is minimal and consists primarily of natural colored concrete surfaces and white walls. Both wood and glass accenting elements are intermingled with the primary materials for some warmth and shine. The second level is comprised of three bedrooms and a grand master suite. Two bedrooms are connected via a Jack-and-Jill style bathroom with the additional guest room having a private bathroom. The second level also has an attached terrace that cantilevers over the over level.

 

The rear of the home open onto a beautiful walk out patio above which the second floor balcony sets. There is a completely glazed surface on the rear facade of the home and patio is inset within the main structural walls. This could be to increase privacy for both the interior of the residence and the patio space. The design may also serve to protect the patio from the elements enabling it to be enjoyed even if the weather is perhaps imperfect.

 

Behind the home is a lovely green space and sparkling blue pool with a pool house at the rear of the property. The entire property seems to be surrounded by a protective white washed and industrial looking cement that appears very similar to the structure inside the home that supports that staircase. To the left side of the front wall is a gated car entry. The landscaping around the home compliments its minimalistic design and creates a private oasis in the rear of the home.

 

 

Design Studio: Pitsou Kedem

Architectual team: Pitsou Kedem, Irene Goldberg, Raz Melmaed

Project: Private residence – Kfar Shmaryahu

Plot size: 1500 square meters

Footprint: 600 square meters

Photography by Amit Geron

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *