St Leon 10 a Cape Town Mansion from Studio SAOTA

This spectacular three level dream home, designed by SAOTA, is located in the Bantry Bay area of Cape Town, South Africa. St Leon 10 is perched on the hillside overlooking the majestic Atlantic Coastline with unparalleled views of the 12 Apostle Mountains, Clifton Beaches and Robben Island. The overall home design is linear in nature so that every room can take full advantage of these amazing views. The front facade of the home maintains the utmost privacy for the occupants. The two story glass entryway is entirely concealed from the street view through the use of solid stone structures combined with screens made of wood framed in steel and a heavy timber gate. Upon entering through the gate you cross over a reflecting pool via a stone path. This corridor facilitates one’s psychological transition into the peaceful interior of home. Quite a lovely way to enter such an elegant property.

This masterful work of contemporary architecture was designed for a young family of four who love to entertain, but also have two small boys. They required a mix of spaces that would allow for large, sometimes boisterous gatherings as well as the facilitation of a cozy and comforting family life. The spacious primary living area is warm and inviting with a modern interior flair. It has two lounges, a dining room and kitchen. The interior design was completed by Antoni Associates. A neutral material palette combined with a subtle mix of luxurious textures was chosen for the extravagant home. The furnishings are primarily weathered wood finishes and soft creamy colored leathers that give an air of both comfort and grandeur aside the polished marble floors. There are also two guest rooms with en suite baths located on the main level. Central to the home is a stunningly beautiful architectural staircase that leads both to the second and lower levels of the home. The second floor is the private area of the home and is comprised of two bedrooms with en suite baths for the boys and a grand master suite.

The lower level has been designed with recreation, entertainment and unadulterated relaxation in mind. To the exterior there is a beautiful infinity pool, sauna and a large sun deck which face the endless sea view, yet somehow retain a sense of complete privacy. The open interior space encompasses a sunken lounge, a bar area and wine cellar. The back-lit onyx bar with a large aquarium serves as one dazzling focal point in this space. The wood of the bar is very dark and contrasts brilliantly with the lighter polished wood flooring giving it a sense of depth and separation. In the sunken lounge there is a playful view of the interior of the swimming pool. With two small boys in the house, I am sure that will lead to loads of fun for all. A guest bedroom and gym area are also located on this level.

 

Photos from SAOTA

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *