The Empire – Floreat, Perth, Western Australia by Residential Attitudes

Built as a spec home in the residential neighborhood of Floreat near Perth, Western Australia, The Empire by Residential Attitudes exemplifies what today’s modernist dream home can be. Maximization of natural light, flexible indoor-outdoor living zones and clean-lined design were main factors in the concept.

Instantly, the varying facades strike a chord with some protruding and some recessed. With mostly white concrete, there is also dark teak cladding, full panel glass and–so fabulous–concrete screening. This installation can be appreciated from the interior stairwell which creates an exquisite visual. The flat roof and geometric cutouts add to the well-defined mid-century modern feel of this structure, as do the interior spaces.

This home caters to the multi-generational family, with a floor plan that offers two bedrooms, shared bathroom, powder room and utility room on the first level. A vast outdoor terrace is accessible directly from these rooms and features its own dining terrace with complete cooking station. A linear swimming pool is nestled behind a glazed railing so its beauty is unobstructed from any angle within the home.

Interestingly, the main living area, kitchen and bedrooms were placed upstairs on the second level to create both a sense of seclusion, as well as to diffuse any noise from the street level.

Furnishings and home decor is kept to a restrained palette of taupe, beige, grey and cream with medium woods highlighting the textured fabrics–so very mid-century. Wallpaper has a dimensional 3-D pattern offset by rich herringbone wood flooring which showcases the thick shag-type rugs wonderfully. In the downstairs hallway, this herringbone pattern was replicated by concrete bricks used on the wall–simply stunning not to mention innovative design.

The top floor’s L-shaped kitchen-living-dining room wraps around an outdoor terrace and is fully open to it thanks to sets of sliding glass doors. The kitchen is situated in the core of this open living space and features a curved ceiling which mirrors the shape of the island beneath it. The dining room is set with a rectangular wood table and upholstered chairs in plaid which is so fresh to see. The pattern draws from the black mesh lighting fixture set above the table. A large picture window offers views of a green canopy of trees.

The Empire is a sensibly-built modernist dream home where today’s multi-generational family can comfortably dwell together.

Posted by Suzanne at 6 December, 2013

Add a comment

If you enjoyed this post please share it with your friends:



No Comments

No comments yet












Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress