Small Spaces: Container House by Poteet Architects

Renowned for their remarkable capacity to fuse sustainability with modern design, Poteet Architects of San Antonio, Texas created a one-of-a-kind dream home for an artist/entrepreneur client: a 320 square-foot guest house made completely from a reclaimed container. This innovative, stand-alone dwelling sits on the same property as the main residence (a former warehouse on an industrial lot) located just south of the downtown area.

Featured in its original blue hue, the temperature-controlled container measures 8 x 40 feet and due to the resourceful work of a welder, plentiful natural light pours in the windowed-walls on two of the four sides of this elongated cube. This garnering of warm sunlight is equally offset by a rooftop-garden. The greenery receives irrigation from an installed greywater tank pumped from the shower and sink to cool the home, while the raised, steel-frame of this structure allows for air-flow. In addition to this keen design, spray foam insulation further assists in harnessing maximal energy efficiency no matter the season.

The contemporary interior boasts minimalist design which works well in this small studio: bamboo ply boards transform into linear walls and flooring, while cheery hits of red and blue fill this mod living space. Local artists’ works enhance the walls just above the multi-functional lounging sofa, while an oversized red “X” salvaged from an old Texaco station sign brings whimsy to the room. Straight through just beyond the wide bamboo-paneled basin sink, a private bathroom wrapped in deep-red painted metal sheeting features an electric composting toilet and stall shower. Adjancent to the living quarters is a functional garden storage unit accessible from the outside.

Just past the floor-to-ceiling glass sliders, an outdoor terrace made of recycled soda-bottle HVAC panels is a place for dining and entertainment. White tub planters and bold red-orange chairs and a bench add zest to the natural greens of the surrounding landscape design. Beams jutting from the roof support a matching blue Polygal deck shade and feature unique vapor lamps made with tractor plow blades at the ends. A distinctive overhang constructed of cantilevered planters displays an array of cacti.

This experimental direction meshed with the implementation of industrial materials, recycled finds and primary pops of color is a progressive approach to today’s modern design of small spaces.

Extra projects from Poteet Architects here.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *