The Tahoe Ridge House by WA Design

I love Lake Tahoe!  The nature is amazing with its crystal blue lake and surrounding forest. It is a great place to be any season of the year with tons of activities for individuals, couples and families. In my opinion the Tahoe Ridge House by WA Design captures the perfect aesthetic for the amazing landscape in which it resides. WA Design is known for environmentally sensitive and sustainable design techniques and the Tahoe Ridge House is no exception to that fundamental philosophy. The home was designed as a primary living space connected with a corridor to the master suite wing so that the majority of mature trees on the plot of land would remain intact. The industrial modern home was also oriented toward the southern facing exposure to allow for maximum solar gain during the cold winter months and a majestic view of Tinkers Knob is the distance. The home is clad in recycled cedar and Galvalume metal siding as a nod to the history of the area which was once populated by the old mining buildings of the gold country.

Once inside of this beautiful home, the industrial aesthetic continues its prominence. The home was designed to withstand heavy loads of snow in the winter and thus the roof structure is heavily reinforced with metal bracketing and solid recycled wooden beams. The living, dining and kitchen areas are adjacent with an easy flow among them. Beautiful wood flooring runs continuously through the dining and living rooms, while the contemporary kitchen design has a dark contrasting flooring that has been replicated in the entryway, loft, master bedroom and modern bathrooms.

The kitchen has a truly unique and modern industrial theme interwoven in the structure of its cabinetry and center island designs. The style is a highlight of the industrial theme and more than suggestive of the rock formations that are found in the exterior landscape of the home. The lighting fixtures that hang over the island and repeat the look of the fixtures found soaring above the living and dining areas further act to meld the three rooms into one inspiring interior space.

The entry to the master bedroom is clearly delineated by a bold and surprising design. Two columns flank the entry and create a dramatic feel to the private space. The stone hearth of the bedroom fireplace and built in storage reflect back to the rest of the home through the reoccurrence of the materials used for the kitchen cabinetry and living room fireplace. The entire home design is integrated through the use and repetition of contrasting but complementary material choices that both enhance the home’s connection to the landscape and identity of the region in which it is located.

Posted by KarenShearer at 20 February, 2013

Add a comment

If you enjoyed this post please share it with your friends:



No Comments

No comments yet












Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress