Search Results

Eco-Friendly Meatpacking District Loft by Design Development NYC, wUNDERground and Damon Liss Design

A true collaborative effort by Design Development NYC, architecture firm wUNDERground and Damon Liss Design, the Eco-Friendly Meatpacking District Loft is a 3,600 square foot space which has been entirely transformed from two separate lofts sitting one floor apart. Now a two-level modern dream home, this duplex provides plentiful space, bright light and functionality for the young family of five living there.

Downstairs, the main living area encompasses a shared living room and dining room, playroom and sizable eat-in kitchen. Upstairs the master suite, children’s bedrooms, workspace and laundry room can be found.

Read More…






Posted by Suzanne at 20 June, 2013

Add a comment


Bantangas House – Philippines by Chut Cuerva

A seaside retreat built by architect Chut Cuerva (in collaboration with Tisha de Borja) for his family, Bantagas House in the Philippines epitomizes casually-chic coastal living.

What I’m particularly passionate about in this modern dream home is how the designers have allowed the natural oceanscape to command primary attention, while the rest of the dwelling plays tranquil backdrop. Texture was infused throughout the space, which considering the vastly white and beige–almost monochromatic–color scheme, is a stand out. The views–from the moment you reach the front entrance–are captivating. A multi-level central core ascends to the roofline and is kept open, allowing washes of natural light to cascade in from the seaside exposure. Ocean blues filter in through the plethora of framed windows throughout this dwelling, with unobstructed views of the distant islands upon the horizon.

Read More…






Posted by Suzanne at 7 June, 2013

Add a comment


LG House by Thirdstone Inc. – Edmonton, Canada

Thirdstone Inc., a Canadian architectural design firm based in Edmonton, Alberta, accomplished a small space design challenge by cleverly maneuvering around a lot measuring a mere 25’ x 140’ to create the two-story LG House. While exuding the look of expensive finishes and details, this modern dream home was actually constructed from a set budget. It’s hard to believe this was an urban infill project.

Crediting imaginative design, appeal and function were not compromised by the usage of more reserved materials. For instance, the street-view facade consists of fiber-cement panels which were manipulated for a more economical installation. Horizontal knotted cedar planks were installed in rain-screen style for maximum preservation of the wood over time. Cedar was also used for the stylish wood scrim above the doorway.

With a total living area of approximately 3,400 square feet, the overall East-West exposure of the dwelling inspired the architects to harness natural energies afforded by that angle. Windows were strategically placed on both levels of the home to enable cross-ventilation. Glazed walls of both the front and back of the structure create both an airy aesthetic and provide plentiful natural light.

On the first floor, the living room, kitchen and dining room share an elongated space. From the interior, a hallway joins the main living space with the rear garage. Floating laminate flooring system was used throughout both levels.

Just through the entry, the living room is striking with a wall of walnut-stained storage, concealing the television but boasting a lovely wood-burning fireplace. Furnishings are minimalist in plush black leather with mirrored steel frames.

On to the kitchen, high-gloss white and charcoal cabinetry and white island countertop gleam with style. Track lighting was artfully mounted into black-painted recessed boxes, while custom wood panels house these contemporary fixtures.

The adjacent dining room features a wooden table with mid-century modern chairs and is adorned with an original colorful painting by the client. A unique folding fir-framed glass door system was installed to open unto the private, U-shaped central courtyard, which is flanked by cedar paneling on one side and a garden wall on the other. This quaint outdoor terrace is constantly basking in the southern sun.

Ascending a cantilevered wooden staircase are the bedrooms. The master suite features a stunning bathroom of taupe porcelain tiles and cedar wood. Down the hall, the children’s room displays ingenious planning. A moveable wardrobe unit acts as a room divider, while the general space was kept open and loft-like. (So much room to grow!)

The LG Home by Thirdstone Inc. is a modernist dream residence which thanks to efficient design and innovation, nestles seamlessly into its surrounding neighborhood.

Read More…






Posted by Suzanne at 30 May, 2013

Add a comment


House J by Keiko Maita Architect Office, Tokyo

Built into a bustling residential neighborhood in Yamaguchi, Japan, House J is a minimalist dream home fulfilling practical yet imaginative solutions for family living. Designed by Tokyo-based Keiko Maita Architect Office, the structure of modest wood siding sits on a tight and narrow lot which the floorplan reflects, yet manages to escape via rooftop innovation.

All three stories feature plentiful windows facing an inner courtyard which is sprouting with a tall tree extending toward the rooftop terrace. It’s on this section of the home where all floors are linked together, becoming one interconnected space. Used as an additional outdoor “room,” this rooftop is where the family comes for privacy to relax, play and ponder. And while a clever idea, the shallow perimeter walls of this space may cause worry amongst some parents, yet this family seems to have acclimated just fine.

With a clean aesthetic characteristic of Japanese architecture, interiors are white (walls, ceilings and exposed steel beams) and wood (flooring). One must admire how considering such extreme refrain of texture, color, furnishings and works of art, the dwelling manages to possess a tranquil, welcoming elegance. White metal framed windows permit light to cascade through the inner garden’s opening penetrating all three floors. Large glass sliding doors open to the outdoor core from the main living area, inviting the children to play in the fresh air at a small set of table and chairs.

This first floor features the shared family space, kitchen and dining room, while the second story houses a tiny loft and reading room/study, with the bedrooms housed on top. Scoring points in my book for maximization of small spaces, various walls within the home slide allowing for versatility, as well as additional light and privacy.

Considering the limited square footage (although honestly, this home comes across larger than it actually is) House J possesses a most unique and simplistic modern design, as well as an enviable beauty.(via)

image © yoshiharu matsumura.

Read More…






Posted by Suzanne at 21 May, 2013

Add a comment


Panorama House by Moon Hoon, Seoul

Contemporary families are seemingly increasing the “wow factor” when it comes to their residence’s floorplans and features. Once such modern dream home is the Panorama House by Seoul-based architect, Moon Hoon. Presented in three stories with a zig-zag facade of varying heights and depths, randomly-sized windows, a partial stone front and bold red entry door, this unconventional structure is built into the hillside of a new suburban neighborhood.

It’s what presents itself inside, though, that is most unique. With a focus on creating a fun and creative environment for their four children, this young couple (two teachers) embarked on an in-home entertainment concept–literally a central slide, bleacher-seating and projection cinema all rolled into one. This dynamic hub of happiness features open wooden steps on either side of the central bookshelves plus the slide itself. Now mind you, this slide was envisioned with the children in mind yet adults enjoy the whimsy, too.

The owners were seeking an environment that would encourage independence for the children, while also separating adult spaces. The architect, known for some fabulously quirky designs, propelled this strategy with a logical division of areas: the huge attic loft space with kitchenette (and sweeping views) on the top floor, the vertical slide/reading/play zone, and on the ground floor the main kitchen and children’s rooms nestled behind the study. Upstairs on the first level, the master suite, dining room, living room and large deck can be found. A clever feature any parent would appreciate is a large window overlooking the play area from the living room, allowing children to be kept in full view.

Wood flooring throughout is lightly hued, while walls are kept pristine in bright white. Most lighting is recessed or track, with a couple of mirrored metal pendants adding perk. The staircase leading to the first floor features an industrial wire-mesh railing, a striking contrast to the warm wood steps.

Sparsely furnished in typical Korean style, a few design ideas were simultaneously intentional and functional. For instance, heated flooring is vastly popular here which encourages individuals to sit upon the floor versus furnishings. Following that tradition, window frames were designed to rest just above floor level, so while conversing, reading, eating or playing, residents could easily view the outside vistas.

Moon Hoon definitely maximized the multi-functional space of this minilmalist dream home, creating a family-friendly space where all can gather to play, no matter the age! (via)

Read More…






Posted by Suzanne at 20 May, 2013

Add a comment


Shelter Island Home – New York by Michael Haverland Architect

The Shelter Island Home by Michael Haverland Architect is a modern dream home perched on the highest peak of the bayfront land. Careful consideration was taken during the planning phase of this 3,400 square foot, two-story addition to engage only in design principles harmonious with the existing beach cottage, which was retained for ecological purposes.

Natural stucco, glass and steel were the primary materials of the new structure, while the two classic pitched roofs are synonymous with the traditional style of the home. Large glass windows with oversize panes are abundant and remarkable for taking in the bay views. The structures were positioned according to exposure, with the living room facing north towards Connecticut. The master suite and guest room garner added privacy in the northwest, a space which also affords the beautiful sunsets.

The original cottage features a new floorplan, allowing for a spacious kitchen, dedicated dining room, breakfast porch with built-in pine furniture, as well as four bedrooms. It is joined with the new dwelling via a central vestibule, flat roof and deck area.

Most eye-catching are the colorful interiors of the living room, which feature entire walls of windows which soar, following the lines of the pitched roof. Pulses of blue, green, pink, aqua and red enliven this room which is clearly meant for entertainment, games and good times. Furnishings are an eclectic mix of custom pieces, as well as mid-century styles including the varied and whimsical lighting fixtures. Scattered area rugs mimic the blues of the mesmerizing water, which meets the edge of the sloping lush green lawn immediately outside this living area. An outdoor patio with endless northwest water views features a custom mahogany dining table and chairs.

The master bedroom is bathed in both natural light off of the bay side, as well as southern light which basks the space from opposite end. A post and beam evokes the historical structure of the original house, while an exposed loft-like space brings a modern vibe to the room. The silver bed from India and mirrored accents are serene against the bright yellow lacquered bed stands. Farmhouse-style sinks with gooseneck fixtures adorn the master bath which is warm with oak wood on walls and floors. Southern exposure and lines of trees just outside bring aspects of nature in.

The Shelter Island Home by Michael Haverland Architect exemplifies how classic structures can be used as a foundation for the creation of a modern dream home, especially when abundant natural elements such as water and land aid in the overall design aesthetic.






Posted by Suzanne at 16 May, 2013

Add a comment


Kempart Loft – Belgium by Dethier Architectures

An abandoned industrial bakery, the Kempart Loft in Liege, Belgium was transformed by Dethier Architectures into an ultra-modern dream home doused in severe futuristic style.

Inspired by the clients’ affinity towards precision engineering, the design team worked to create the approximately 1,660 square-foot modular space which is primarily one open area, though divided into zones by metal corrugations stemming from the pitched roof.  A centralized, podlike structure resembling an iconic Airstream trailer rests in the middle of the stark space, acting as an aerodynamic container for two bathrooms, storage and the heating/ventilation systems, as well as the flat-screen television. Doors in this unit can fold open or slide shut to induce an intensely streamlined aesthetic. Abundant uplighting throughout aids an airy sense of the space.

Interiors are virtually monochromatic in grey and white, while the gleaming brushed aluminum contributes a sleek effect to the radically minimalist home. One bathroom bursts in lime green, while the other buzzes with tangerine walls and accents. Each has a portal-type window, allowing these vivid hues to glow from within, creating pops of color to the otherwise muted living areas.

The bedroom resides in the north sector of the loft while the lounge rests at the south. This living room consists of custom-made sectional seating which was intentionally positioned so when relaxing, the residents could have sight-lines of the neighborhood street at one end and the rooftop terrace via the other. The spacious, connected kitchen is sheathed in white and stainless steel, yet surprises with bright red chairs at the dining table. A wall panel with LED read-out further adds a space-age vibe.

Unexpected is the expansive garden roof terrace, which is nearly twice the size of the interior living plan. This contrasting space engages the more organic elements of the outdoors with wood decking, brickwork and potted greenery

The Kempart Loft is a boldly reinterpreted dream loft which takes extreme minimalistic design to its outermost realms.

Read More…






Posted by Suzanne at 10 May, 2013

Add a comment













Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress